Spellen van vroeger

Lang geleden waren er grote, brede en diepe televisies en bestond een computer nog uit drie delen. Er waren mobiele telefoons die ‘koelkasten’ genoemd werden vanwege hun grootte, al werden deze snel vervangen door kleinere modellen, hoe kleiner hoe beter. Je belde, als je al belde, met de vaste telefoon. Bellen met een mobieltje was erg duur en je kon immers ook afspreken. Sms’en werd pas laat begrepen, bellen, brieven schrijven en afspreken, op die manier communiceerde je toch?

Zoals gezegd was dat lang geleden, tegenwoordig zijn er namelijk geen grote diepe televisies meer. Hoe groter hoe mooier, dat staat nog steeds vast, maar wel zo dun mogelijk. Een computer uit drie onderdelen is zeldzaam, want iedereen heeft tegenwoordig een laptop. Hoewel de mobiel zo klein mogelijk werd, zijn de smartphones van tegenwoordig haast nog groter dan de koelkasten van enkele jaren terug. Tegenwoordig bestaat er Skype, een programma waarmee je gratis online kunt bellen via de computer. En hoewel sms’en net begrepen werd, heeft de technologie daar geen boodschap aan, want inmiddels bestaat er het Pingen en Whatsappen, gratis berichtjes sturen via de telefoon.

Al deze veranderingen gaan in een tempo dat voor bijna niemand bij te houden is. De
nieuwste smartphone is na een paar maanden alweer ‘oud’. Een programma wordt net begrepen of het is alweer in een nieuw hoesje gestoken en dus begint het proces om het programma te begrijpen en te ontcijferen weer opnieuw.

Inmiddels hebben de meeste ouderen in ons land ook een laptop in huis, vaak door de kinderen of kleinkinderen aangeraden en in huis gebracht. Door alleen al naar de laptop te kijken schiet menig volwassenen al in de stress, want wat als ze iets kapot maken? Daarnaast is er de mogelijkheid om met een computer programma’s en spelletjes te downloaden. Downloaden. Alleen van dat woord al weten ouderen niet meer wat ze moeten doen.

Het mag dan eng klinken, maar door spelletjes te downloaden kunnen ouderen wanneer ze maar willen spelletjes spelen. Ze zijn niet afhankelijk van bezoek en kunnen spelen wat ze willen. Door het spelen van deze spellen blijven ze actief, scherp en oplettend. Als oudere raden wij u aan om uw (klein)kinderen te vragen een aantal spellen voor u te downloaden. Zij zullen begrijpen hoe dit alles werkt en u kunt spelen wanneer u wilt. Als (klein)kind raden wij u aan om spelletjes voor uw (groot)ouders te downloaden, want gelukkig blijven alle spellen, hoe oud ook, wel hetzelfde!